$ 32.2833 € 34.6476
Hataya Özgü Meşhur Yöresel 15 Çeşit Yemeği

Hataya Özgü Meşhur Yöresel 15 Çeşit Yemeği

Reklamlar

OkuBeni.com Hatay Yöresel Yemekleri. Hatay mutfağı için yöresindeki mutfaklarla en çok etkileşime giren mutfaktır desek yanlış bir şey söylemiş olmayız her halde. Gerçi sağındaki, solundaki kısacası yakınındaki tüm illeri düşündüğümüz zaman ne kadar güzel bir etkileşim olduğunu anlayabiliyoruz.

Reklamlar

Aynı zamanda mutfak temalı açılan restoranların en üst sıralarında yer alıyor Hatay mutfağı. Öyle ki yaşadığınız şehri geçtik, bulunduğunuz semtte bile “Hatay Mutfağı” tabelasıyla harika yerler görmüşlüğünüz de muhakkak vardır.

Reklamlar

Gel gelelim namı şehirleri de aşan Hatay yemeklerine.

Kaç tane yediğini anlamazsın: Oruk

ocalmutfak

ocalmutfak

İnce bulgurun hakkını vererek açılan incecik bir köfte düşünün. İçinde bol yağlı, salçalı bir kıyma harcı. Ve bir de çıtır çıtır kızartıldığını düşünün. İşte karşınızda oruk!

Acı severleri böyle alalım: İskenderun döneri

isosdoner

isosdoner

Hataylıların bayıla bayıla hatta ağızları yana yana yediği, yemelere doyamadığı bir dönerdir. Acısız istediğinizde bile gelen döner ağzınızı tatlı tatlı yakmaya yeter. En büyük özelliği ise en son kısmına geldiğinizde dürümün dibinde biriken sosu ve etin yağıymış.

Mezelerin olmazsa olmazı: Humus

Humus Tarifi

Humus Tarifi

Birçok yörede yapılan humusun Hatay mutfağında da yeri oldukça büyük. Özellikle günlerin, davetlerin, misafirlerin ağırlandığı özel akşam yemeklerinin baş tacıdır kendisi.

Bulgurun en güzel hali: Fellah köftesi

fellah-kofte-tarifi

“Kıymasız köfte mi olur?” diyenlere tokat gibi bir cevap olabilir bu lezzetli bulgur köftesi. Malatya mutfağında da başköşede yeri olan fellah köftesi, Hatay mutfağında da bol maydanozlu olarak karşımıza çıkıyor. İyi ki de çıkıyor!

Ekmekleri değerlendirmenin en iyi yolu: Muhammara

Muhammara Tarifi

Bayat ekmek içleri ile hazırlanan bu ezmeye Gaziantep ve Hatay ortak yemeklerinden biri diyebiliriz. İçine salça, sarımsak, ceviz ve baharat konuluyor. Ve sonra da yemelere doyulmuyor.

Uzak diyarlardan geldi: Mütebbel

akdenizhataysofrasi

akdenizhataysofrasi

İçinde tahin, yoğurt ve patlıcanın olduğu bu lezzete Suriye yemeği diyen de var onun için Arap yemeği diyen de. Biz bu tartışmaların çoook uzağında kalarak bu güzelim mezeyi her şekilde kabul edenlerin arasında yerimizi almak istiyoruz.

El emeği göz nuru: Şişperek çorbası

sohbetbiziz

OkuBeni.com

Bu lezzetli çorbanın ana malzemesini yoğurt ve pirinç oluşturuyor. Ancak sadece bu ikiliyle yetinmiyor içine soğan da giriyor, kıyma da, baharatlar da. Özenle açılan hamurdan incecik parçalar da kesilip eklenince ortaya başlı başına bir ziyafet çıkıyor.

Pratik mi pratik: Hettüş salatası

oktayustam

oktayustam

Bayat ekmekleri değerlendirmek için bundan daha lezzetli bir yol olamaz. İçine soğan, domates, semizotu, nane, dereotu gibi malzemeler giriyor. Ekmekler biraz fırınlanıyor. Pratik doyurucu bir salata çıkıyor ortaya. Salata dediğimize bakmayın, ana yemek olarak da yiyenler var.

Hatırladıkça iç çekersin : Biberli ekmek

farm4

farm4

Yumuşacık bir hamurun, ev yapımı biber salçası, sürke, zahter ve diğer baharatlarla buluştuğu bir lezzet. Hataylılar bu işi biliyor.

Tam bir enerji deposu: Kömbe

tarifcarsisi

tarifcarsisi

Özellikle bayramlarda yapılan bu güzelliğe, sadece kurabiye demeye dilimiz varmıyor. Özel baharatı ve kalıbıyla gönülleri fetheden kömbe, içinde gerçek hazine saklıyor. Cevizlisi, hurmalısı, sadesi, zeytinlisi… Tam bir enerji deposu!

Etini özel seçersin: Kağıt kebabı

ustadyemekkebap

ustadyemekkebap

Kağıt kebabı, ‘iyi ki varsın Arap mutfağı’ dedirtiyor. Kasapta seçilen etler elde kıyılıyor. Salça ve baharatlarla buluşuyor. Domates, biber ve soğanla fırına veriliyor. Aç karna yiyenler tamam da, tok karna bile yeniliyor.

Baş tacıdır: Zahter salatası

gurmerehberi

gurmerehberi

Salata deyip geçmemek lazım. Hatay’da salatanın yeri bile ayrı özel, ayrı güzel. Mis gibi mayhoş zahterler, koyu kıvamlı nar ekşisi, soğuk sıkım zeytinyağıyla harmanlanıyor. Ortaya baş tacı etmelik, ekmek banmalık bir lezzet çıkıyor.

Tabak tabak yedirir: Ispanaklı borani

yersofrasi

yersofrasi

Ispanaklı borani, ıspanak kökleri ve yaprakları, pirinç, nohut, bol ekşi ve diğer malzemeler ile pişiyor. Hataylıların bir iddiası da şu yönde: Ispanak sevmeyene bile tabak tabak yedirtir.

Bu peynir başka peynir: Sürk

harikateyze

harikateyze

Öyle bildiğimiz peynirlere benzemez sürk. Çökelek peyniri, acı pul biber, kekik ve kaya tuzu ile yoğurulup, güneşte kurutulur. Sonra gelsin sürk kavurması, salatası, kahvaltısı, böreği, biberli ekmeği.

Kapanışa yakışır bir lezzet: Künefe

künefe-flickr/sudhamshu

künefe-flickr/sudhamshu

Künefe için satır satır laflar yazmaya pek de gerek yok diye düşünüyoruz. Yapımında kullanılan özel peyniri, sıcacık şerbeti… Tamam daha fazla sizi üzmeyeceğiz

Cevap bırakın