$ 32.2833 € 34.6476
İstanbul’da Gezilecek Tarihi Kültürel ve Türistik Mekanlar

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Kültürel ve Türistik Mekanlar

Reklamlar

İstanbul’da Gezilecek Görülecek Yerler. İstanbul’da gezmek isteyenler nereleri ziyaret etmelidir? İstanbul’un gezilecek yerleri nerelerdir? İstanbul’un tarihi, turistik ve kültürel gezilecek yerler haritası yazımızın detaylarında yer alıyor.

Reklamlar

İstanbul’da birçok turistik yer var. Şehre gelen ziyaretçiler öncelikle Ayasofya , Sultanahmet Camii ve Topkapı Sarayı gibi yapılara odaklanır . Birbirlerine yürüme mesafesinde oldukları için bunları bulmak kolaydır. Ancak diğer tarihi yerleri bulmak için İstanbul turistik yerler haritasını incelemek gerekiyor . Çünkü İstanbul’da keşfedilecek daha çok yer var.

Reklamlar

İnternette araştırma yaparken İstanbul hakkında yeterli görsel kaynağın olmadığını fark ettik. Elbette çeşitli haritalar bulmak mümkün ama yabancı turistlerin bilmeleri gereken her şeyi bulabilecekleri bir kaynağa rastlamadık.

15 yıldır İstanbul’da tur rehberi olarak İstanbul’u gezmek isteyenlerin bilmesi gerekenleri biliyorum. Bu nedenle İstanbul’da tatil planlayanların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı bir yazı hazırlamaya çalıştık.

İstanbul’da Gezilecek Turistik Mekanlar Haritası  2022

İstanbul Turistik Yerler Haritası gönderisinin on başlığı vardır. Bu başlıklar altında paylaştığım haritalarda İstanbul’u birlikte keşfedeceğiz. Sultanahmet ve Beyoğlu gibi en popüler turistik yerlerden başlayıp yavaş yavaş çemberi genişleteceğiz.

Öncelikle belirtmeliyim ki bu haritalar bana ait değil. Çeşitli kaynaklarda yayınlanan haritaları taslak olarak kullandım ve işledim. Yazıda Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Google Haritalar ve Türk Hava Yolları tarafından yayınlanan haritalardan bir seçki göreceksiniz.

Bu haritaları Microsoft Paint ile işledim. Bu alanda profesyonel olmadığım için haritalar ilkel görünebilir. Ancak anlatmak istediklerime görsel destek sağlıyorlar. Aynı şekilde, okuyucuların temel bilgileri edinmelerini sağlayacaktır.

İstanbul turistik cazibe haritalarının yakından incelenebilecek kadar detay içeren PDF dosyalarını hazırladım . Her bir İstanbul turistik haritasının PDF versiyonlarına ilgili başlıklar altında bağlantılar bulabilirsiniz. Bu haritaları ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Evet şimdi faydalı olması ümidiyle yazımıza başlayalım.

1. Fatih (Tarihi Yarımada) ve Beyoğlu

Fatih ve Beyoğlu Haritası

İstanbul’daki tarihi yerlerin çoğu Fatih (Eski Şehir) ve Beyoğlu’nda (Yeni Şehir) bulunmaktadır. Bu nedenle bu iki ilçenin nerede olduğunu iyi bilmek gerekir.

Fatih semti daha çok Eski Şehir veya Tarihi Yarımada olarak bilinir ve MÖ 2700’lere kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Tarihi Yarımada’nın doğusunda Topkapı Sarayı’nın bulunduğu tepe , İstanbul’un antik çağda ilk kurulduğu yerdir.

Tarihi Yarımada’da gezilecek sayısız tarihi eser bulunmaktadır. Bu eserlerin en ünlüleri Ayasofya, Sultanahmet Camii , Topkapı Sarayı ve Kapalı Çarşı olarak öne çıkıyor . Yılda milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan bu tarihi eserler İstanbul’un vitrinini oluşturuyor.

Beyoğlu ilçesi de oldukça eski bir yerleşim yeridir. Ancak tarihi eser sayısı Fatih ilçesine göre daha azdır. Beyoğlu, daha çok yürüyüş caddeleri, alışveriş yerleri ve aktiviteleriyle öne çıkıyor.

İstanbul’a gelip 2 veya 3 gün kalan turistler genellikle bu iki ilçeyi ziyaret ediyor. Tarihi Yarımada’daki ünlü camileri ve müzeleri gezmek, İstiklal Caddesi (Beyoğlu) ve çevresini keşfetmek sadece birkaç gün sürer.

Tarihi Yarımada ve Beyoğlu’nu gezmek dışında en yaygın aktivite Boğaz’da tekne turu yapmaktır. Vakti olanlar Anadolu Yakası’na giderek Kadıköy Balık Pazarı’nı ziyaret ederler. Milyonlarca turiste göre İstanbul sadece bu semtlerden oluşuyor.

Yukarıdaki Fatih ve Beyoğlu haritası bize iki semtin ve onları ayıran Haliç’in yerini gösteriyor. Galata Köprüsü, doğal bir su yolu olan Haliç’in ayırdığı iki mahalleyi birleştiriyor.

Galata Köprüsü’nün bir tarafında Eminönü , diğer tarafında Karaköy var . Bu iki semt, İstanbul’un tarihi gelişimini ve kozmopolit yemek kültürünü temsil eden yerlerdir.

2. İstanbul Eski Şehir Haritası (Sultanahmet)

İstanbul Eski Şehir (Sultanahmet) Haritası

İstanbul Old City ile Beyoğlu semtleri arasında seyahat etmenin en iyi yolu tramvayı kullanmaktır. Tramvay sayesinde İstanbul’un birçok yerinden Sultanahmet’teki tarihi eserlere ulaşabilirsiniz. Öte yandan Sultanahmet’teki yerlerden sonra görülmesi gereken en önemli eser olan Dolmabahçe Sarayı’na gitmek için tramvayı kullanabilirsiniz.

İstanbul Old City turistik haritasında yeşille işaretlenmiş tramvay duraklarını görebilirsiniz . Sultanahmet ve çevresinde görülmesi gereken tarihi eserler Beyazıt ve Eminönü tramvay durakları arasındaki yolda sıralanıyor.

Eski Şehir’deki son durak olan Eminönü’nden sonra tramvay Galata Köprüsü’nü geçerek Beyoğlu semtine ulaşıyor. Bir sonraki haritada tramvayın Galata Köprüsü’nü geçtikten sonra Karaköy’e ulaştığını göreceksiniz .

3. Beyoğlu (Taksim) İlçe Haritası

İstanbul Beyoğlu (Taksim) Haritası

Karaköy , İstanbul’un son yıllarda en hızlı büyüyen ilçelerinden biridir. Son yıllarda birçok butik otel, kafe ve restoranın açıldığı Karaköy, turistik bir cazibe merkezi haline geldi. Karaköy mahallesi 2022’de Galataport’un açılmasıyla daha da popüler hale gelecek .

Karaköy’den sonra tramvay, Kılıç Ali Paşa Camii’nin bulunduğu Tophane semtinde durmaktadır. Bir sonraki durak Fındıklı , İstanbul Modern müzesinin olduğu yer. Son durak olan Kabataş , tramvayın Beyoğlu’ndaki en önemli durağıdır.

Kabataş’ın bir aktarma noktası olduğunu Beyoğlu ilçesinin turistik haritasında görebilirsiniz . Son durak Kabataş’ta tramvaydan indiğinizde F1 füniküler bağlantısı ile Taksim Meydanı’na rahatlıkla gidebilirsiniz . Ya da sadece 5 dakikada Dolmabahçe Sarayı’na yürüyebilirsiniz.

Taksim Meydanı aynı zamanda İstanbul’un en popüler yürüyüş caddesi İstiklal Caddesi’nin başladığı yerdir. İstiklal Caddesi’nde yürürken Galatasaray Meydanı ve Tünel Meydanı olarak adlandırılan iki meydandan geçeceksiniz. Aynı güzergahı takip ederek Galata Kulesi’ne de ulaşabilirsiniz .

4. Haliç Köprüleri

Haliç Haritası Köprüleri

Beyoğlu ve Fatih semtlerinin birbirinden Haliç ile ayrıldığından bahsetmiştik. İki ilçeyi birbirine bağlayan 3 ana köprü var. Bunlardan biri de Tarihi Galata Köprüsü . Tramvayın üzerinden geçtiği köprü turistler tarafından yoğun olarak kullanılıyor.

Öte yandan Atatürk Köprüsü’ne Taksim Meydanı’ndan Tarihi Yarımada’ya uzanan Tarlabaşı Bulvarı üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu köprü sayesinde Unkapanı’na bağlanarak Fatih semtinin kalbi olan Atatürk Bulvarı’na ulaşabilirsiniz.

Atatürk Bulvarı üzerinde Valens Kemeri ve Şehzade Camii gibi tarihi eserler bulunmaktadır. Yakın çevresinde ayrıca Zeyrek Camii (diğer adıyla Pantokrator İsa Kilisesi ) ve Süleymaniye Camii bulunmaktadır.

Haritadaki üçüncü köprü olan Metro Köprüsü , Hacıosman’dan Yenikapı’ya giden M2 Metro hattına ait. Bu köprü sayesinde Beyoğlu’ndan gelenler Marmaray’a ulaşabiliyor.

Öte yandan İstanbul Eski Şehir’den yola çıkanlar M2 Metro ile Taksim Meydanı, Şişli ve Levent gibi yerlere ulaşabilirler. İstanbul’un en iyi alışveriş merkezleri bu semtlerde bulunmaktadır.

5. İstanbul Toplu Taşıma Haritası

İstanbul Toplu Taşıma Haritası

İstanbul metrosu son yıllarda büyük ilerleme kaydetti. Marmaray’ın sisteme entegrasyonu ile İstanbul’un Avrupa ve Asya yakalarında seyahat etmek çok daha kolay hale geldi.

Bu sayede İstanbul Eski Şehir’den Marmaray’a binen biri sadece 8 dakikada Kadıköy’e gidebilir ve oradan M4 metrosuna aktarma yaparak Anadolu Yakası’nın iç kısımlarına ulaşabilirsiniz.

Eski Şehir’de konaklayan turistlerin en büyük sorunlarından biri de İstanbul’un alışveriş yerlerine ulaşmanın zor olmasıydı . Ancak artık Yenikapı’dan Şişli ve Levent’e M2 metro ile gitmek çok kolay . Bunlar, İstanbul’un modern alışveriş mekanlarına sahip semtleridir.

Ayrıca Marmaray ve M4 bağlantısı ile Anadolu Yakası’ndaki alışveriş merkezlerine ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşım çok kolay hale geldi.

İstanbul’da metro, Marmaray ve tramvay hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız İstanbul Metro Haritası makalesine de göz atabilirsiniz.  .

6. İstanbul Vapur Haritası

İstanbul Vapur Durakları

İstanbul Feribot Haritası bize başlıca feribot limanlarının yerlerini gösterir. İstanbul’un nostaljik vapurları, Avrupa ve Asya yakaları arasında seyahat etmemizin yanı sıra İstanbul’da Boğaz gezisi yapmamızı sağlıyor.

Örneğin haritadaki 1, 2 ve 5 numaralı iskeleler boğaz turu yapan tur teknelerini göstermektedir. İskele 1 Turyol Boğaziçi teknelerine aittir . 2 numaralı iskele Şehir Hatları’nın Boğaziçi Cruise Feribotlarına aittir. İskele 5, Kabataş’tan kalkan Dentur Bosphorus teknelerine aittir.

İskele 3 , Eminönü’nden (Eski Şehir) Asya yakasında Üsküdar ve Kadıköy’e giden vapurları simgeliyor . Aslında burada iki ayrı iskele var ama ben tek figürün ikisi için de yeterli olacağını düşündük.

İskele 6 , Beşiktaş’tan Kadıköy ve Üsküdar’a giden vapurları simgeliyor . 7 ve 8 numaralı iskeleler Anadolu Yakası’nın iki turistik ilçesi olan Üsküdar ve Kadıköy’de bulunmaktadır. Hem Beşiktaş’tan hem de Eminönü’nden feribotlar kalkmaktadır.

7. İstanbul Konaklama Haritası

İstanbul Konaklama Haritası

İstanbul’da nerede kalınacağına karar vermek zor. Çünkü İstanbul’da binlerce otel var ve hangi bölgede kalınacağına karar vermek zor. Sultanahmet, Beyoğlu, Beşiktaş gibi konaklama yerlerinin hem artıları hem eksileri var.

İstanbul Konaklama Haritası bize İstanbul’daki en iyi otellerin yerlerini gösterir . Bu konuyu daha derine inmek isterseniz, tüm detayları İstanbul’da kalınacak en iyi yerler hakkındaki yazıda bulabilirsiniz .

İstanbul konaklama haritası aynı zamanda İstanbul’un turistik yerlerinin haritası olarak da bize hizmet ediyor. Çünkü İstanbul’un en önemli tarihi eserleri bu işaretlenmiş semtlerde yer almaktadır.

8. İstanbul İlçeleri Haritası

İstanbul İlçeler Haritası

Şimdiye kadar paylaştığım haritalar çoğunlukla turistik yerleri içeriyordu. İstanbul İlçeleri Haritası , şehri daha geniş bir perspektiften görmemizi sağlar. Bu harita sayesinde İstanbulluların yaşadığı diğer semtleri kuşbakışı görebilirsiniz.

Bu haritada güncellenmesi gereken tek bir şey var. Yani Atatürk Havalimanı artık kullanılmamaktadır. Yeni İstanbul Havalimanı’nın konumu haritada görünmüyor. Ancak en kuzeyde görülebilen Kemerburgaz’a yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandan Anadolu Yakası’nda yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı bu haritada net bir şekilde görülebilmektedir. Diğer haritalarda göremediğimiz Prens Adaları bile var.

9. İstanbul Gezi Haritası

İstanbul Gezi Haritası

İstanbul’un turistik yerleri ağırlıklı olarak beş ilçede toplanmıştır. Bunlar Fatih, Beyoğlu, Beşiktaş, Üsküdar ve Kadıköy ilçeleridir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bu yüksek çözünürlüklü harita, bu beş ilçede mutlaka görülmesi gereken yerleri illüstrasyonlarla tanıtıyor.

Resimli haritalar daha  akılda kalıcı bilgiler içeriyor. Çünkü resimli haritalarda tarihi eserlerin yeri daha net ortaya çıkıyor. Haritada sanat eseri gibi gösterilen tarihi yerler daha çekici hale geliyor.

İstanbul Gezi Haritası , şehrin tüm ikonik yapılarını ön plana çıkararak aynı etkiyi yaratıyor. Vapurlar, Kız Kulesi, stadyumlar ve tarihi eserler güzel bir şekilde vurgulanıyor. İstanbul’un simgelerinden martılar bile unutulmamış.

10. İstanbul Turistik Yerler Haritası

İstanbul Turistik Yerler Haritası

İstanbul Turistik Yerler Haritası ayrıca illüstrasyonlar içerir. Türk Hava Yolları’nın yayınladığı bu harita bize İstanbul’da gezilecek tarihi yerleri gösteriyor.

Bu haritada işaretlenmiş yerleri ziyaret edenler mükemmel bir İstanbul deneyimi yaşayacaklar. Çünkü harita, İstanbul’da ilk kez ziyaret edilmesi gereken tüm yerleri içeriyor.

Tabii ki İstanbul’da uzun süre kalanlar veya ikinci kez gelenler daha spesifik yerleri ziyaret edebilirler. İstanbul birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için birçok katmandan oluşan bir tarihe sahiptir.

İstanbul, tarihte Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmıştır. Bu dönemlerin her birine ayrı ayrı konsantre olabilirsiniz. Örneğin İstanbul’daki Bizans tarih turu buna güzel bir örnektir.

İstanbul’daki popüler müzelerin çoğuna müze kartı ile giriş yapılabilmektedir. Yukarıdaki haritada işaretlenen müzeler aslında müze kartı ile gezilebilecek müzeleri göstermektedir.

Cevap bırakın